nederland

‘Minister Dijsselbloem weg als voorzitter van de eurogroep’

Door Tom Reijner - 03 februari 2014

De positie van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) als voorzitter van de eurogroep staat onder druk. Hij zou moeten opstappen om zo ruimte te maken voor een permanente voorzitter.

Dat schrijft de Duitse krant Handelsblatt maandag.

Kritisch

In de krant komen diplomaten aan het woord die kritisch zijn over Dijsselbloem, onder meer vanwege zijn dubbele baan als voorzitter van de eurogroep, waarin de lidstaten van de eurozone hun fiscale- en economisch beleid coördineren, en als minister van Financiën.

Er zou binnen de eurogroep steeds meer weerstand zijn tegen Dijsselbloem. Die zou te veel bezig zijn met de belangen van Nederland, in plaats van zich als neutrale voorzitter op te stellen.

Top

In juli bespreken de regeringsleiders de kwestie tijdens de top van de Europese Unie. Eerder liet een Franse minister al blijken een permanente voorzitter te willen.

De Franse president François Hollande wil meer tegenwicht bieden aan Brussel, dat volgens hem te veel te zeggen zou hebben over de begrotingen van de lidstaten. De opvolger van Dijsselbloem zou per begin 2015 moeten beginnen.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.