nederland

‘Minister Schultz draait verhoging maximumsnelheid terug’

Door Servaas van der Laan - 25 februari 2014

De maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de A13 bij Rotterdam en de A10-west bij Amsterdam wordt in maart weer teruggeschroefd tot 80 kilometer per uur. Minister Melanie Schultz Van Haegen (VVD,Infrastructuur en Milieu) draait de eerdere verhoging terug vanwege de luchtvervuiling.

Dat meldt het AD dinsdag.

Luchtvervuiling

Op de twee ringwegen blijft met 100 kilometer per uur de luchtvervuiling binnen de gestelde normen. Maar de minister grijpt toch ‘uit voorzorg’ in.

Enkele jaren geleden werd de snelheid op de twee stukken snelweg nog verhoogd naar 100 kilometer per uur. Tegen die maatregel werden juridische procedures gestart.

Betere onderbouwing

De rechter dwong Schultz vervolgens de snelheidsverhoging beter te onderbouwen. Nu is gebleken dat de milieugrens in 2015 ‘wel heel dichtbij’ komt. Uit voorzorg schroeft de minister daarom de snelheid weer terug. Als de A4 Delft-Schiedam over twee jaar opengaat, zal de minister de maximumsnelheid opnieuw tegen het licht houden.

De situatie voor automobilisten wordt er al met al niet duidelijker op. Wie nu de auto neemt van Rotterdam naar Amsterdam wordt op een stuk van 80 kilometer geconfronteerd met snelheden van 80, 100, 120 en 130 kilometer per uur. Meerdere trajectcontroles op de ringwegen en op de A4 straffen te hoge snelheden af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.