nederland

Nationale Politie: legale hennepkwekerijen doelwit van geweld

Door Servaas van der Laan - 28 februari 2014

De Nationale Politie vindt net als minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat het gedogen van wietteelt een slecht plan is. Criminelen zullen de ‘legale’ hennepkwekerijen met ‘extreem geweld’ overvallen.

Dat schrijft Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, in een notitie die in handen is van de Volkskrant.

Bewaking

Als naast de verkoop ook het telen van wiet in Nederland wordt gedoogd, moeten de kwekerijen permanent worden gewaakt. Dit zou weer extra politie-inzet vergen, schrijft Bik.

Burgemeesters en wethouders in vijftig gemeenten deden het kabinet onlangs een oproep om naast coffeeshops ook wietteelt te gedogen. De gemeenten vinden het ‘onaanvaardbaar’ dat de teelt nu volledig in handen ligt van criminelen.

Diefstal

Maar volgens Bik wordt de criminaliteit door regulering van wietteelt niet aangepakt. ‘Het is voorstelbaar dat de georganiseerde criminaliteit zich gaat toeleggen op het “rippen” van de “legale hennepkwekerijen”. Deze diefstal zou nu al veel voorkomen bij criminelen onderling.

Ook zegt Bik dat gelegaliseerde kwekerijen de illegale telers niet zullen verdrijven.  ‘Er vindt waarschijnlijk slechts een verschuiving van de afzetmarkt plaats, van binnen- naar buitenland,’ meent hij.

Nee is nee

De woorden van Bik zijn in lijn met die van minister Opstelten. Al komen er tien manifesten, het antwoord blijft vol overtuiging nee,’ zei die vorige maand over de regulering van wietteelt.

Ook Opstelten zei dat regulering het probleem niet zal verhelpen omdat 80 procent van de teelt bestemd is voor het buitenland.

Geen oplossing

Intussen heeft het kabinet nog altijd geen oplossing voor de problemen rond illegale hennepteelt. Nu is het nog zo dat veel onschuldige burgers moeten opdraaien voor de schade wanneer hun panden door criminelen worden gebruikt voor het telen van wiet.

Door de stijgende populariteit van pillen als XTC ontstaan er ook steeds meer drugslaboratoria in Nederland. Ook die zitten vaak verstopt in gebouwen van particulieren in rustige woonwijken. Dit levert geregeld levensbedreigende situaties op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.