nederland

‘Nederlandse bisdommen leden miljoenenverliezen in 2012’

Door Servaas van der Laan - 26 februari 2014

Het zijn moeilijke tijden voor de katholieke kerk in Nederland. Mede door herstelbetalingen aan misbruikslachtoffers leden de bisdommen in 2012 een gezamenlijk verlies van 4,3 miljoen euro.

Dat gaat het programma Brandpunt Reporter donderdag bekendmaken, meldt NRC Handelsblad.

Transparantie

De cijfers zijn afkomstig uit de jaarverslagen van de bisdommen die voor het eerst openbaar worden gemaakt. De transparantie zou zijn ingegeven door paus Franciscus die een nieuwe koers vaart binnen het Vaticaan.

Het bisdom Rotterdam ontvangt de hardste klappen. Rotterdam leed in 2012 een verlies van 2,2 miljoen euro. Maar het bisdom kan de verliezen lijden gezien het eigen vermogen dat 41,4 miljoen euro bedraagt. Het jaarverslag van het Rotterdamse bisdom waarschuwt wel dat het diocees in gevaar komt als er in de toekomst niet wat verandert op financieel gebied.

Somber

Voor bisdom Den Bosch zijn de vooruitzichten ‘somber’ gezien het verlies van 1,7 miljoen euro over 2012. Grote ‘boosdoener’ is hier de 1 miljoen euro die het bisdom moest betalen aan kosten voor de commissie-Deetman. Bisdom Haarlem-Amsterdam gaat bezuinigen en Breda neemt intrek in een kleiner bisdomkantoor.

Positief nieuws was er ook. Het aartsbisdom Utrecht maakte 736.000 euro winst. De positieve balans is voor een goed deel te danken aan de eenmalige gift van 649.000 euro die het bisdom van stichting Caritas Moeder Theresa ontving.

Dalend kerkbezoek

Dit geld was grotendeels bestemd voor de kosten die voortvloeiden uit de commissie-Deetman die het kindermisbruik binnen de katholieke kerk onderzocht.

Zorgen zijn er over de teruglopende inkomsten vanuit de parochies door dalend kerkbezoek. Sommige parochies worden samengevoegd of verdwijnen. De rode cijfers van parochies zetten de bisdommen verder onder druk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.