nederland

Nederlandse pomphouders verliezen kwart van omzet door accijnzen

Door Tom Reijner - 07 februari 2014

Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland hebben in januari als gevolg van de accijnsverhogingen 24 procent minder diesel en 27 procent minder LPG afgezet dan een jaar eerder

Ook de afzet van benzine liep met 13 procent flink terug, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van brancheorganisaties Bovag en Nove, op basis van 575 tankstations in het hele land. Daarvan liggen er 130 dicht bij de grens.

De laatste accijnsverhoging van 1 januari moet worden teruggedraaid, vindt Bovag-directeur Koos Burgman. Vooral voor diesel gaan automobilisten volgens hem nu massaal de grens over.

Schatkist

Hoewel het de bedoeling was dat accijnsverhogingen inkomsten voor de schatkist op zouden leveren, blijkt volgens de brancheorganisaties het tegendeel.

De accijnsverhogingen leidden in januari al tot ‘zo’n 45 miljoen euro minder aan accijnsinkomsten voor de schatkist, plus nog eens ongeveer 20 miljoen euro aan btw’.

Buitenland

Ook bij andere goederen leidden de accijnsverhogingen, die het kabinet in het kader van de bezuinigingen doorvoerde, tot een fors dalende verkoop. Zo hebben de slijterijen en cafés te lijden onder prijsverhogingen.

Consumenten besluiten bijvoorbeeld slijterijen in toenemende mate te mijden. In plaats van een bezoek te brengen aan Nederlandse drankhandels gaan zij steeds vaker naar het buitenland, om daar hun drankinkopen te doen.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.