nederland

OM gaat in beroep tegen vrijspraak in zaak-Spong

Door Tom Reijner - 14 februari 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de 42-jarige Utrechter Mark van D., voor de dubbele moord op zijn vriendin Vivica Spong (31) en hun ongeboren zoontje Julian.

Het OM vindt dat de aanwijzing voor verstikking in combinatie met het tactische bewijs, zoals getuigenverhoren, ‘wel degelijk voldoende bewijs oplevert’ voor een veroordeling.

De rechtbank was het daar woensdag niet mee eens en kwam tot vrijspraak in deze zaak. Het OM eiste eerder nog een celstraf van twintig jaar.

Val

Het slachtoffer, het nichtje van strafrechtadvocaat Gerard Spong, lag in juli 2012 dood onder aan de trap in een plas bloed in haar Utrechtse huis.

Van D. zegt dat hij zijn vriendin ’s middags zo aantrof en dat ze een ongelukkige val moet hebben gemaakt. Volgens het OM wurgde Van D. zijn 31-jarige vriendin. Sectie op het lichaam heeft aanwijzingen opgeleverd voor verstikking als doodsoorzaak.

Onderbroek

Van D. bracht zichzelf in moeilijkheden door het afleggen van verschillende verklaringen. Hij beweerde aanvankelijk dat hij rond 09.00 uur het huis had verlaten, maar later bleek dat hij een uur daarna nog in het huis was.

Ook heeft de politie een onderbroek van de Utrechter gevonden met bloedvlekken van Spong. Volgens Van D. had hij de onderbroek gebruikt om een bloedneus van zijn vriendin te stelpen, maar een buurvrouw heeft gezien dat Van D. de onderbroek droeg toen hij met Spong in de tuin ruzie maakte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.