nederland

OM stuurt brief over vervolging naar overleden huisarts Tromp

Door Shari Deira - 13 februari 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem heeft een brief gestuurd naar de overleden huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn. Daarin staat dat hij niet verder zal worden vervolgd.

De brief is in bezit van De Telegraaf en wordt als pijnlijk en onfatsoenlijk ervaren door de weduwe van Tromp.

Zelfmoord

In de brief van de officier van justitie staat: ‘Op mijn parket is een proces-verbaal binnengekomen waarin u als verdachte bent aangemerkt. Inmiddels heb ik besloten u daarvoor niet (verder) te vervolgen.’

Tromp pleegde in oktober zelfmoord nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg hem op non-actief stelde. De huisarts heeft zich niet aan de regels gehouden door het verstrekken van een grote hoeveelheid morfine aan een terminaal zieke patiënt.

Brief

Volgens de officier van justitie is Tromp geen verdachte meer omdat ‘de officier van justitie geen  vervolgingsrecht (meer) heeft’. Het OM zegt dat de brief automatisch is verstuurd. De brief had moeten worden tegengehouden.

‘Wij betreuren het dat dit niet is gebeurd. Inmiddels heeft de officier van justitie met spoed een brief doen uitgaan naar de vrouw met daarin excuses en uitleg hoe dit kon gebeuren,’ zegt een woordvoerder tegen de krant.

De fout is extra pijnlijk, omdat vorige week het AMC een e-mail stuurde naar Tromp met de vraag of hij weer coassistenten wilde begeleiden. Het was een coassistent van het AMC die melding maakte van de hoeveelheid verstrekte morfine door Tromp. Het ziekenhuis heeft daarvoor excuses aangeboden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.