nederland

Onderzoek naar fraude met pgb in Groningen en Drenthe

Door Tom Reijner - 20 februari 2014

In het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar systematische fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) is huiszoeking gedaan in een huis en een bedrijfspand in de provincies Groningen en Drenthe.

Daarbij is beslag gelegd op de administratie, twee auto’s, sieraden, contant geld en andere waardevolle spullen, meldt het ministerie van Sociale Zaken donderdag.

De Inspectie van het ministerie begon een onderzoek mede naar aanleiding van een melding van zorgverzekeraar Menzis. Die had het vermoeden dat de ontvangen pgb-steun niet of maar gedeeltelijk werd besteed voor de zorg aan cliënten.

Miljoenenfraude

Fraude met pgb’s komt geregeld voor. In november vorig jaar werden bijvoorbeeld twee personen in Maastricht gearresteerd op verdenking van grootschalige fraude met pgb’s.

De twee, een zestigjarige man en een vierenveertige vrouw uit Apeldoorn, zouden voor enkele miljoenen euro’s aan uitkeringen hebben ontvangen.

De twee beheerden een onderneming, die hulp bood aan meer dan zeventig mensen met autistische, psychische en psychiatrische problemen.

Controleurs

Met huisbezoeken proberen controleurs, zoals nu in Groningen en Drenthe, frauduleuze praktijken op te sporen. Die controleurs moeten onderzoeken of de budgetten wel aan zorg worden besteed.

Zij worden ingezet omdat de autoriteiten zich zorgen maken over het toenemende gesjoemel met pgb’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.