nederland

Opstelten verruimt mogelijkheden om rechters te straffen

Door Shari Deira - 03 februari 2014

Rechters moeten kunnen worden geschorst, als zij op een of andere manier hun boekje te buiten gaan. Zo’n schorsing kan maximaal drie maanden duren.

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Berisping

Tot nu toe kunnen rechters alleen een schriftelijke waarschuwing of strafontslag krijgen. In de toekomst komt daar ook nog de schriftelijke berisping bij, die ook door de Hoge Raad kan worden opgelegd en niet alleen door de president van het gerecht.

Verder worden de mogelijkheden aangevuld met overplaatsing naar een ander gerecht, inhouding van bezoldiging en het ‘met spoed’ buiten functie stellen van een rechter, bijvoorbeeld bij verdenking van een strafbaar feit.

Verklaring

Opstelten komt ook met een eis voor kandidaten voor een rechterlijke functie. Zij moeten alleen nog voor benoeming in aanmerking komen, als zij in het bezit zijn van een recente verklaring omtrent het gedrag.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak ingestemd met de inhoud van het wetsvoorstel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.