nederland

Politie vraagt tips: wie zag of sprak Els Borst na D66-congres?

Door Shari Deira - 13 februari 2014

De politie probeert te achterhalen wat er precies met oud-minister Els Borst is gebeurd. Het onderzoeksteam is op zoek naar mensen, die Borst hebben gezien of gesproken sinds zij zaterdag vertrok van het D66-congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat Borst door letsel op het lichaam is overleden. De politie probeert nu te achterhalen wat er precies is gebeurd met de oud-minister van Volksgezondheid.

Tijdstip

Willem Woelders, plaatsvervangend chef van de politie Midden-Nederland, zegt dat sectie op het lichaam geen exact tijdstip van overlijden heeft opgeleverd. ‘Dus het is mogelijk dat ze zaterdagavond of zondag al om het leven is gekomen.’

Twee vriendinnen vonden het lichaam van Borst maandagavond bij haar huis in Bilthoven. Ze kregen argwaan toen Borst zondag zonder te melden niet kwam opdagen bij een huiskamerconcert. Ook reageerde Borst niet op telefoontjes en voicemailberichten.

De twee besloten maandag poolshoogte te gaan nemen en vonden daar het levenloze lichaam.

Onderzoek

Het onderzoek naar de dood van Borst wordt door het Openbaar Ministerie en de politie ‘in volle gang voortgezet’. De politie vraagt iedereen die contact heeft gehad met Borst na het D66-congres, contact op te nemen.

De politie heeft tot nu toe rekening gehouden met drie scenario’s. ‘Een natuurlijke dood zoals een hartaanval kon op grond van letsel, politieonderzoek en schouw al vrij snel worden uitgesloten,’ zegt hoofdofficier van justitie Johan Bac.

‘Een scan en sectie maakten duidelijk dat mevrouw Borst aan de gevolgen van letsel was overleden.’ Het is niet duidelijk om welk letsel het gaat. Nadat alle onderzoeksresultaten naast elkaar werden gelegd, concludeerden de onderzoekers dat een ongeval onwaarschijnlijk was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.