nederland

‘Rotterdamse Van Ghentkazerne blijft toch open’

Door Servaas van der Laan - 27 februari 2014

De eerder wegbezuinigde Van Ghentkazerne in Rotterdam wordt niet gesloten. Het opleidingscentrum voor mariniers wordt zelfs verder uitgebreid.

Dat meldt het AD donderdag op basis van Rotterdamse en Haagse bronnen.

Sterker door strijd

De Van Ghentkazerne, vernoemd naar admiraal baron Van Ghent, de eerste commandant van het in 1665 opgerichte korps, is een instituut in Rotterdam. De kazerne, die in 1940 wordt gebouwd, symboliseert de warme band tussen het korps mariniers en Rotterdam.

Het waren de mariniers van het marinedepot in Kralingen die in 1940 de Maasbruggen tegen de Duitsers verdedigden. Mede vanwege dit moedige verzet kende koningin Wilhelmina in 1948 officieel de kreet ‘Sterker door strijd’ aan Rotterdam toe.

Ongeloof

Maar op Prinsjesdag vorig jaar hoorden veel mariniers en Rotterdammers vol ongeloof aan dat het kabinet-Rutte II deze historische plek wilde wegbezuinigen. Dit zorgde voor veel protest onder sympathisanten van de kazerne en er werd een petitie gestart om de kazerne in ere te houden. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) stuurde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) een brief met het dringende verzoek om de kazerne open te houden.

Dat protest heeft nu zijn vruchten afgeworpen. Het kabinet wil de kazerne nu zelfs uitbreiden en er een ‘veiligheidsbolwerk’ voor diverse onderdelen van Defensie en politie van maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.