nederland

Steeds vaker vechtpartijen tussen illegalen in Vluchtgarage

Door Tom Reijner - 19 februari 2014

De situatie in de zogeheten Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost, waar zo’n zestig illegalen zitten, dreigt uit de hand te lopen. Er hebben meermaals ‘lichte tot ernstige vechtpartijen’ plaatsgehad.

Ook zijn er wapens gevonden, zegt een woordvoerder van het stadsdeel woensdag. Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema (PvdA) maakt zich grote zorgen over de situatie.

Ontruiming

Bij één van de geweldsincidenten zouden steekwapens zijn gebruikt. De spanningen liepen soms zo hoog op dat de politie eraan te pas moest komen.

Aan de ontruiming van de garage wordt vooralsnog niet gedacht. De groep heeft nog tot eind februari om de veiligheid op orde te krijgen.

Kraken

Sinds half december vorig jaar woont een groep van zo’n zestig illegalen in een gekraakt pand in Zuidoost, dat tot de Vluchtgarage is omgedoopt.

Zij kwamen niet in aanmerking voor opvang in een voormalige gevangenis aan de Amsterdamse Havenstraat die de gemeente had geregeld voor illegalen uit de zogeheten Vluchtkerk.

De groep mensen in de Vluchtgarage, die zich We are here too noemt, zwierf eerst een week door de stad. De garage aan de Klarenbeek is eigendom van het stadsdeel Zuidoost.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.