nederland

Studenten eisen geld terug van Inholland vanwege wanbeleid

Door Shari Deira - 18 februari 2014

Een groep studenten en oud-studenten sleept hogeschool Inholland voor de rechter. Ze eisen tienduizenden euro’s aan verspild studiegeld terug, omdat zij jaren studievertraging opliepen door het geknoei van de school.

De vertraging heeft torenhoge schulden en andere persoonlijke drama’s tot gevolg gehad, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Toezicht

Het gaat om studenten van de veelbesproken opleiding Media- en Entertainmentmanagement (MEM). De opleiding kwam in 2010 onder vuur te liggen, omdat de school jarenlang diploma’s te makkelijk zou hebben weggegeven.

Het ministerie van Onderwijs greep in en stelde de opleiding onder verscherpt toezicht. Het verscherpte toezicht is in december opgeheven, maar de situatie zou nog niet op orde zijn. De afstudeereisen zouden absurd hoog zijn, waardoor het de studenten, die jarenlang slecht onderwijs kregen, niet lukt om af te studeren.

Diploma

‘Sommigen zijn na zes, zeven jaar studie uit wanhoop zelfs gestopt,’ zegt advocaat Robin Verspaandonk tegen de krant. ‘Die mensen hebben jarenlang voor niets gestudeerd. Ze blijven achter met een gigantische studieschuld en zonder diploma.’

Verspaandonk staat inmiddels tien cliënten bij. Hij bekijkt of het tot een collectieve claim kan komen. Dat wordt nog lastig, omdat niet alle studenten en oud-studenten hetzelfde willen. ‘Er zijn studenten die procederen om alsnog een diploma te krijgen, een ander deel gaat het minder om het papiertje en meer om de studieschuld.’

Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra wijst de kritiek van de hand. Volgens Terpstra worden langstudeerders nergens zo intensief begeleid als bij Inholland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.