nederland

Teeven: Benno L. kon niet terecht in andere gemeenten

Door Tom Reijner - 23 februari 2014

De voor kindermisbruik veroordeelde oud-zwemleraar Benno L., die een huis kreeg in Leiden, werd eerder geweigerd door vier of vijf andere gemeenten. Het was ‘voor het Openbaar Ministerie buitengewoon ingewikkeld’ om Benno L. te plaatsen.

Dat zei staatssecretaris Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zondag in het tv-programma Buitenhof.

Onrust

De oud-zwemleraar woont sinds kort in Leiden en dat veroorzaakt veel onrust in de buurt. Zaterdag was er nog een demonstratie.

Teeven zegt de zorgen voor buurtbewoners te begrijpen. ‘Daar lopen ook mensen bij die jonge kinderen hebben en zich zorgen maken dat er een veroordeelde pedofiel in hun buurt komt wonen. Dat kun je niet afdoen als onderbuikgevoelens.’

Moedig

Dat de Leidse burgemeester Henri Lenferink (PvdA) goedkeuring gaf aan de komst van L.  kan op waardering rekenen van de staatssecretaris. Hij noemde het ‘een moedige en verstandige beslissing’, want ‘het betekent toch een behoorlijke belasting voor een gemeente’.

In dit soort gevallen moet een afgewogen beslissing worden genomen, vindt Teeven, die blij is dat ‘burgemeesters nog steeds overtuigd kunnen worden dat deze mensen ergens moeten wonen’.

Lenferink verbindt zijn politieke lot aan het gedrag van de veroordeelde pedoseksueel. ‘Als het fout gaat met Benno L. stap ik op,’ zei hij.

Toezicht

Benno L., die in 2011 werd veroordeeld tor zes jaar cel omdat hij tientallen kleine kinderen had misbruikt en vervroegd vrijkwam, wordt in elk geval een jaar begeleid door hulpverleners en vrijwilligers.

Als het aan Teeven ligt, blijven personen die daadwerkelijk een gevaar blijven voor de samenleving levenslang onder toezicht. Jaarlijks komen nu zo’n vierhonderd personen vrij die zijn veroordeeld wegens zedendelicten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.