nederland

Ten minste achttien medewerkers hadden seksrelatie met tbs’er

Door Shari Deira - 12 februari 2014

Zeker achttien medewerkers van tbs-klinieken hebben de afgelopen vijf jaar een seksuele relatie gehad met een tbs-patiënt of in ieder geval de grens van professionele afstand overschreden. Mogelijk zeven van dit soort relaties zijn niet door klinieken gemeld.

Dat blijkt uit onderzoek van het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek. Klinieken zijn verplicht om seksuele relaties tussen personeel en patiënten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Klinieken

De inspectie onderzocht op verzoek van het programma hoeveel meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door medewerkers van tbs-klinieken in de afgelopen vijf jaar zijn binnengekomen. Dat zijn er achttien.

Uit onderzoek van het programma blijkt dat zeven relaties in de klinieken Veldzicht in Balkbrug en de Rooyse Wissel in Venray niet bij de inspectie zijn gemeld. De klinieken erkennen in een gezamenlijke reactie dat er meer meldingen zijn geweest, maar het was in die gevallen onmogelijk om ‘grensoverschrijdend seksueel gedrag‘ vast te stellen.

Chantabel

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie heeft er vertrouwen in dat de klinieken de meldingen goed afhandelen als een medewerker een relatie heeft met een patiënt.

Teeven waarschuwt dat bij dit soort relaties het gevaar van beïnvloeding van gedragsrapportages en behandeling op de loer ligt. Een medewerker kan chantabel worden. Ook kan materiaal voor de patiënt naar binnen worden gesmokkeld. ‘Kortom allerlei dingen die we niet willen.’

In de Oostvaarderskliniek in Almere speelde vorig jaar een seksuele relatie tussen een arbeidstherapeut en een serieverkrachter. De therapeut zou onder meer telefoons voor de tbs’er hebben binnengesmokkeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.