nederland

Terrorismebestrijder: islamitische radiozender moet uit de lucht

Door Tom Reijner - 11 februari 2014

De Nationaal Cöordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wil dat de islamitische radiozender Ghurabaa ophoudt met uitzenden wegens het verspreiden van ‘jihadistisch gedachtegoed’. De radicale preken kunnen Nederlandse jongeren ertoe aanzetten om naar Syrië af te reizen.

De NCTV heeft internetaanbieder Versio een e-mail gestuurd. Daarin staat dat Ghurabaa, die op de website zowel Engelstalige als Nederlandstalige toespraken uitzendt, wellicht niet voldoet aan de gebruikersvoorwaarden.

Jihad

Er zijn preken te horen van de overleden terrorist Anwar al-Awlaki, die vanwege zijn blog en een Facebook-pagina ook wel de ‘Bin Laden van het internet’ werd genoemd. De zender noemt de deelname aan de gewelddadige jihad een ‘verplichting’, volgens de terrorismebestrijder.

De NCTV zegt dat ‘de nietsvermoedende luisteraar’ kan worden gelokt doordat de radiozender zich manifesteert als een onschuldig ‘islamitisch radiostation’ waarop lezingen en religieuze liederen te lezen en te horen zijn. Ghurabaa zou volgens de NCTV ‘antiwesterse sentimenten’ aanwakkeren en versterken.

Vervelend

De e-mail van de NCTV is door Versio direct doorgestuurd naar de zender, die de tekst integraal op de website heeft geplaatst. In een reactie meldt de terrorismebestrijder dat het ‘vervelend’ is dat de e-mail is gepubliceerd.

Ghurabaa erkent dat het toespraken van Anwar al-Awlaki uitzendt, maar spreekt tegen dat het moslims zou aanmoedigen om op jihad te gaan. ‘De NCTV probeert Radio Ghurabaa te demoniseren,’ schrijft het radiostation.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.