nederland

‘Topambtenaren Amsterdam verzetten zich tegen ontslag’

Door Shari Deira - 25 februari 2014

De gemeente Amsterdam wil de komende jaren flink snijden in het ambtenarenapparaat. Alleen het terugdringen van het aantal directeuren bij de gemeente wordt lastig, omdat zij niet ‘boventallig’ kunnen worden verklaard.

In april zullen 34 van de 47 topambtenaren te horen krijgen dat zij per 1 juli boventallig worden, meldt Het Parool dinsdag. Volgens de krant verzetten de directeuren zich tegen het ontslag.

Afspreken

In de aanstellingsovereenkomst van de topambtenaren staat dat de ambtenaren niet boventallig kunnen worden verklaard. Bij boventalligheid verdwijnt een functie vanwege een reorganisatie.

Volgens SP-fractievoorzitter Laurens Ivens hebben de ambtenaren deze gunstige voorwaarde kunnen afspreken, omdat de gemeente bang was dat ‘talentvolle krachten’ naar het bedrijfsleven zouden vertrekken.

VVD-wethouder Eric van der Burg wil dat er van de 12.900 voltijdbanen bij de gemeente, minder dan 12.000 overblijven. De juridische afdeling van de gemeente Amsterdam heeft geadviseerd de directeuren niet te ontslaan, omdat zo’n procedure schipbreuk zou lijden.

Ontslagen

De directeuren kunnen straks wel solliciteren naar de functies die bij de reorganisatie ontstaan.

Van der Burg zegt dat hij gedwongen ontslagen bij de reorganisatie zoveel mogelijk probeert te vermijden. De meeste banen zullen via natuurlijk verloop verdwijnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.