nederland

Van der Ploeg en Bircan mogelijk binnen paar dagen uitgeleverd

Door Shari Deira - 26 februari 2014

Het duurt zeker nog een paar dagen voordat ‘gangsterduo’ Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) wordt overgebracht naar Nederland. Als ze niet instemmen met hun overdracht, kan het nog langer duren.

De kwestie zou in dat geval moeten worden voorgelegd aan de rechter in Duitsland, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag weten.

Gijzeling

Zodra Van der Ploeg en Bircan zijn overgedragen aan Nederland, worden ze vastgezet en voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Lokale politiekorpsen gaan proberen te achterhalen of het tweetal na de gijzeling van een gezin in Enschede afgelopen maandag, nog meer misdaden heeft begaan.

De korpsen gaan die zaken afzonderlijk onderzoeken. Als die onderzoeken klaar zijn, worden de resultaten overgebracht naar aan het OM Noord-Nederland.

Tip

Van der Ploeg en Bircan werden woensdag opgepakt in een hotel in de plaats Schwerte, bij Dortmund. De Duitse politie kon het tweetal arresteren na een tip van een burger. Bij de arrestatie is geen geweld gebruikt, maar er is wel een vuurwapen aangetroffen.

Het is niet de eerste keer dat het stel is aangehouden. Half december werden ze al door de politie gearresteerd in de stad Groningen. Ze gingen er tijdens een politiecontrole vandoor, maar na een wilde achtervolging kon de politie ze toch arresteren. Het OM bepaalde toen dat de twee weer moesten vrijkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.