nederland

Vastgoedhandelaar Paarlberg aangehouden bij Saint-Tropez

Door Anna Vossers - 20 februari 2014

Zakenman Jan-Dirk Paarlberg is donderdagochtend op verzoek van Nederland aangehouden door de Franse politie, in de buurt van Saint-Tropez. Hij moet in Nederland een gevangenisstraf van vier jaar uitzitten.

De Hoge Raad bevestigde afgelopen dinsdag dat Paarlberg een gevangenisstraf van vier jaar krijgt.

Het Openbaar Ministerie laat donderdag weten dat Paarlberg is aangehouden tijdens een huiszoeking. De vastgoedhandelaar heeft een huis in Zuid-Frankrijk, dat door de politie is doorzocht in verband met een onderzoek naar het vermogen van Paarlberg.

Afpersen

De rechtbank bepaalde eerder dat Paarlberg 25,7 miljoen euro aan de Nederlandse staat moest betalen, maar de zakenman ging in beroep. Die procedure loopt nog. Het is voor zover bekend het hoogste bedrag ooit dat in Nederland door een rechter is opgelegd in een zogeheten ‘ontnemingsprocedure’.

De zakenman moet vier jaar de gevangenis in, omdat hij schuldig is bevonden aan valsheid in geschrifte, belastingfraude en oplichting. Paarlberg heeft onder meer 17 miljoen euro witgewassen, het bedrag dat topcrimineel Willem Holleeder van de later vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra afperste.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.