nederland

Voormalig Elsevier-hoofdredacteur Ferry Hoogendijk overleden

Door Servaas van der Laan - 14 februari 2014

Oud-journalist en voormalig Elsevier-hoofdredacteur Ferry Hoogendijk is vrijdag op tachtigjarige leeftijd overleden. Hoogendijk is in zijn woonplaats Naarden ingeslapen.

Dat heeft de familie van Hoogendijk vrijdag laten weten. Hoogendijk was al geruime tijd ernstig ziek.

Elseviers Magazine

Journalist Hoogendijk heeft een lange carrière bij Elsevier achter de rug. In 1962 begon hij als journalist bij Elseviers Weekblad. Vier jaar later trad hij toe tot de hoofdredactie van het blad dat toen Elseviers Magazine was gaan heten.

In 1975 werd hij hoofdredacteur, een functie die Hoogendijk tien jaar zou uitoefenen. Onder leiding van hoofdredacteur Hoogendijk werd het blad zakelijker en politiek uitgesprokener, iets waar de vorig jaar overleden Michel van der Plas moeite mee had.

Hoogendijk nu nog zichtbaar

‘De invloed van Hoogendijk is ook in de Elsevier van vandaag nog altijd zichtbaar,’ zegt plaatsvervangend hoofdredacteur René van Rijckevorsel.

‘Hoogendijk was “mister Elsevier” in de jaren zeventig en tachtig. We gedenken hem met veel respect en waardering.’ Hoogendijk was al een tijd heel erg ziek. Er werd daarom rekening gehouden met zijn dood. Van Rijckevorsel: ‘We wisten dat het er aan zat te komen, maar dat maakt het nieuws niet minder treurig. Elsevier zal hem missen’

LPF

Na 1985 vertrok Hoogendijk bij Elsevier en richtte hij het magazine European Affairs op. In 2002 trad Hoogendijk kortstondig toe tot de politiek toen hij door Pim Fortuyn werd gevraagd als Kamerlid voor de LPF. De door hem begeerde ministerspost Economische Zaken ging naar zijn buurman Herman Heinsbroek.

In 2003 vertrok hij weer uit de politiek en legde hij zich toe op het kopen van kunst. Hoogendijk is tachtig jaar geworden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.