nederland

Voortvluchtig crimineel duo schiet op camping, gijzelt gezin

Door Tom Reijner - 24 februari 2014

De man en vrouw die worden gezocht voor meerdere gewelddadige overvallen en gijzelingen, hebben maandagavond opnieuw toegeslagen. De twee gijzelden rond 20.00 uur een gezin in Enschede en namen de vader mee in zijn auto.

Deze man is rond tien over half negen in de Duitse plaats Ahaus vrijgelaten. De man, Antonio Marcos van der Ploeg (25) en de vrouw, Enise Merve Bircan (19), vluchtten vervolgens weg in een blauwe Honda CRV, meldt de Twentse politie.

Zoektocht

Bij deze gijzeling vielen geen gewonden. Het gezin dat korte tijd is gegijzeld, bestaat uit een vader, een moeder en kinderen. Om hoeveel kinderen het gaat, kon de politiewoordvoerder nog niet zeggen.

Intussen is een uitgebreide zoektocht op touw gezet om Van der Ploeg en Bircan op te sporen. De politie zoekt zowel in Duitsland als in Nederland.

Daarbij wordt onder meer een helikopter ingezet. De politie waarschuwt mensen niemand binnen te laten wanneer er wordt gevraagd om ‘onderdak’. Als mensen de verdachten zien, moeten ze niet zelf in actie komen, maar de politie bellen op 112.

Camping

Eerder vandaag zouden de twee op een camping aan de Oude Buurserdijk in Enschede een man hebben beschoten die hen betrapte op een inbraak in een caravan.

Uit getuigenverklaringen bleek volgens de politie al snel dat het waarschijnlijk om het gezochte duo ging. Het slachtoffer is met een schotwond naar het ziekenhuis afgevoerd.

Vrijdag maakte de politie hun namen bekend en gaf ze ook hun foto’s vrij, iets dat niet vaak gebeurt. Van der Ploeg is volgens de politie vuurwapengevaarlijk.

Het tweetal is vermoedelijk ook verantwoordelijk voor de inbraak bij een 52-jarige vrouw uit Meppel. Van der Ploeg en Bircan hebben het slachtoffer gekneveld, mishandeld, bedreigd en uiteindelijk tegen haar wil in meegenomen in haar eigen auto.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.