nederland

Voortvluchtige Ier opgepakt bij verkeerscontrole

Door Nadia Stolk - 25 februari 2014

Een 36-jarige voortvluchtige Ier is donderdag gearresteerd bij een verkeerscontrole in Amstelveen. De man wordt verdacht van doodslag op een 29-jarige man in zijn vaderland in 2011.

De man viel door de mand toen hij zich legitimeerde met een paspoort dat wel aan hem was uitgegeven, maar met een valse naam, meldt de politie dinsdag.

Aanhoudingsbevel

De autoriteiten van Ierland bleken al langer naar de man op zoek. Tegen de Ier liep een Europees aanhoudingsbevel, waardoor de politie hem direct staande heeft kunnen houden.

Bij een huiszoeking in zijn woning trof de politie bovendien 35 kilo henneptoppen en een kleine hoeveelheid harddrugs aan. De drugs is door de politie in beslag genomen.

Tips

De aanhouding maakt deel uit van het samenwerkingsproject Operation Return III, waarbij gezochte voortvluchtige Britse criminelen in Nederland kunnen worden opgepakt. Volgens de politie werpt het project zijn vruchten af.

Er kwamen tips binnen bij de Amsterdamse politie, bij Meld Misdaad Anoniem en bij de Criminele Inlichtingen Eenheid, waaronder ook de tip over de gezochte Ier. De man wordt in afwachting van zijn uitlevering aan Ierland overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.