nederland

Zware crimineel Mehmet K. komt eerder vrij na ‘tikfout’

Door Tom Reijner - 08 februari 2014

De zware crimineel Mehmet K. is in januari vrijgelaten terwijl hij nog vijfenhalf jaar gevangenisstraf moest uitzitten. Personeel van het huis van bewaring liet de veroordeelde vrij na ontvangst van een rechterlijk bevel waarin vermoedelijk een tikfout stond.

De rechtbank liet zaterdag weten dat een medewerker bij de rechtbank in Utrecht een administratieve fout in een computersysteem heeft gemaakt. ‘We balen hier met z’n allen stevig van,’ zegt woordvoerder Paul van Daalen van de rechtbank.

Zoekactie

In het document werd, ten onrechte, uitgegaan van een straf van zes maanden, terwijl K. was veroordeeld tot zes jaar wegens zijn betrokkenheid bij een bende plofkrakers.

Medegevangenen zouden hem tijdens zijn vrijlating hebben toegejuicht, omdat zij wel wisten dat K. zijn straf nog niet had uitgezeten. Er is direct een zoekactie op touw gezet, maar die heeft vooralsnog niets opgeleverd. K. is onvindbaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.