nederland

Alpe d’Huzes maakt schoonschip: nieuwe raad van toezicht

Door Shari Deira - 31 maart 2014

Na alle negatieve berichten probeert Alpe d’Huzes schoon schip te maken. De organisatie, die met een fietstocht geld inzamelt voor onderzoek naar kanker, heeft een nieuwe raad van toezicht en er is een nieuwe overeenkomst met KWF Kankerbestrijding.

De Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, Ed Kronenburg, is de voorzitter van de nieuwe raad van toezicht. De benoeming markeert volgens Alpe d’Huzes ‘een nieuwe start’ voor het fietsevenement.

Bijdrage

Alpe d’Huzes raakte vorig jaar in opspraak vanwege de declaraties van oprichter Coen van Veenendaal. Het is de bedoeling dat de nieuwe raad een bijdrage levert aan de verdere professionaliseren van het evenement.

‘In het verleden heeft het Alpe d’Huzes-bestuur zaken als rolvermenging gedoogd en geen duidelijke keuzes gemaakt. Hierdoor zijn allerlei misstanden ontstaan,’ staat in een persverklaring. De raad van toezicht gaat zich buigen over de benoeming van een nieuw bestuur.

Besteding

Behalve een nieuwe raad van toezicht, komt er een vrijwilligersraad en wordt er een bestedingsplan opgesteld. In dat plan staat hoeveel Alpe d’Huzes jaarlijks uitgeeft aan ‘vooraf gedefinieerde thema’s‘.

De kritiek op Alpe d’Huzes heeft ervoor gezorgd dat er minder belangstelling van deelnemers was en dat er een lager sponsorbedrag is opgehaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.