nederland

Amerikaanse ambassadeur kritisch over uitspraken Geert Wilders

Door Shari Deira - 27 maart 2014

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland Timothy Broas is niet te spreken over de woorden van PVV-leider Geert Wilders tijdens de verkiezingsavond. Volgens Broas zijn de woorden ‘in strijd met de waarden die Nederland en de Verenigde Staten delen’.

Dat zei de Amerikaan donderdag tijdens een kennismakingsgesprek met Nederlandse journalisten. Broas zei dat de uitspraken van Wilders over Marokkanen ‘niet representatief voor Nederland’ zijn.

Normen

‘Mensen zijn hier al eeuwen welkom,’ voegde Broas daaraan toe. Tijdens zijn ambassadeurschap wil Broas de normen en waarden die Nederland en Amerika delen gaan promoten.

Broas zei dat het niet zijn zaak is om te zeggen ‘wie wel of niet naar Nederland mag immigreren, maar het is wel mijn werk om gemeenschappelijke waarden van Nederland en Amerika te promoten’.

Ambassadeurs zijn normaal gesproken terughoudend met het leveren van commentaar op gebeurtenissen of ontwikkelingen in het land waar ze te gast zijn. Bovendien is Broas pas een week ambassadeur in Nederland.

Verkeer

Broas werd eerder deze maand officieel voorgedragen door de Amerikaanse president Barack Obama. Hij wordt gezien als een van de beste advocaten van Amerika en zamelde ongeveer 500.000 dollar in voor de verkiezingscampagne van Obama.

Eigenlijk zou Broas in 2012 al ambassadeur worden, maar dat ging niet door omdat Broas werd aangeklaagd voor rijden onder invloed, te hard rijden en verzet bij zijn arrestatie. Uiteindelijk kreeg hij alleen een kleine boete voor een verkeersovertreding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.