nederland

Amsterdams onderzoek: terras drukker bij zon dan bij regen

Door Tom Reijner - 06 maart 2014

De gemeente Amsterdam liet onderzoek uitvoeren naar de oorzaken van geluidsoverlast op terrassen in de stad. Daaruit blijkt onder meer dat terrassen op zonnige dagen meer geluid voortbrengen dan wanneer het regent.

‘Pas bij echt slechte dagen (regen) is het rustiger’ op de Amsterdamse terrassen, zo luidt een van de bevindingen van het onderzoek door Dienst Ruimtelijke Ordening, schrijft AT5.

Overlast

De Dienst onderzocht negen maanden lang (in 2012 en 2013) op vier verschillende plekken de oorzaken van de overlast door terrasbezoekers. Daarvoor werden zogeheten 3D-geluidsmeters ingezet.

Die stelden tevens vast dat op vrijdag en in het weekeinde – de uitgaansdagen – ‘de geluidsbelasting in de avond/nacht sterk is verhoogd’. Het geluid van terrassen zo ‘substantieel en dominant’ aanwezig zijn in de meetgebieden.

Een andere conclusie uit het rapport is dat bij evenementen als Koninginnedag en de gay pride de ‘geluidsbelasting’ duidelijk opvalt.

Betutteling

Over de vele terrassen in de hoofdstad was enkele jaren heel wat te doen, omdat het cafébezoekers verboden werd hun biertje staand op te drinken. De maatregel uit 2008 was bedacht om te voorkomen dat gasten overlast zouden veroorzaken.

Amsterdamse horecaondernemers en gasten ergeren zich aan de in hun ogen zoveelste betuttelende maatregel. In 2012 werd bekend dat terrasbezoekers weer staand mochten drinken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.