nederland

Aziatische vrouwen gediscrimineerd bij kopen melkpoeder

Door Shari Deira - 13 maart 2014

Twee Aziatische vrouwen zijn door Kruidvat en Etos gediscrimineerd omdat zij geen babymelkpoeder mochten kopen. De verkoopsters wilden de vrouwen het poeder niet verkopen, omdat zij het naar China zouden doorsturen.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft een Kruidvat in Vlaardingen en een Etos in Barendrecht donderdag op de vingers getikt over de kwestie.

Verkopen

Een Chinese vrouw wilde in Vlaardingen een pak babymelkpoeder kopen. De verkoopster zou hebben gezegd: ‘Wij verkopen niet aan jullie.’ De vrouw vroeg wat de verkoopster daarmee bedoelde en die antwoordde: ‘Jullie Aziatische mensen.’

De echtgenoot van de vrouw die er ‘minder Aziatisch’ uitziet, mocht het poeder wel gewoon kopen. Een Thaise vrouw die babymelkpoeder wilde kopen bij de Etos, werd ook geweigerd. ‘We verkopen niet aan jou, we kunnen we niet meegeven.’

Tekort

Supermarkten en drogisten kampen regelmatig met een tekort aan babyvoeding, vanwege de grote vraag uit China. Chinezen kopen liever Nederlandse babymelkpoeder, na de vele voedselschandalen in China.

Sommige winkels hebben daarom een maximum gesteld om lege schappen te voorkomen. Dat is in orde ‘maar als zij maatregelen nemen dan moeten die voor iedereen gelden ongeacht de afkomst,’ oordeelt het college.

Het College voor de Rechten van de Mens kan geen straf opleggen. De vrouwen kunnen de uitspraak wel gebruiken, als zij naar de rechter stappen. Of zij dit doen, is nog niet bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.