nederland

Bouw peperduur cultuurpaleis onzeker na Haagse verkiezingen

Door Tomasz Blom - 20 maart 2014

Na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag is het maar zeer de vraag of het omstreden cultuurpaleis er zal komen. Tegenstanders van het project veroverden een meerderheid in de gemeenteraad.

De voltallige oppositie was tegen de bouw van het 181 miljoen euro kostende cultuurpaleis. Het Haagse college (PvdA, VVD, CDA en D66) dat vorig jaar oktober instemde met de komst van het zogeheten Spuiforum, verloor woensdag zijn meerderheid in de gemeenteraad.

Van tafel

Een van de grootste tegenstanders is De Haagse Stadspartij, die woensdag van twee naar vijf zetels groeide.

Fractievoorzitter Joris Wijsmuller zei donderdagochtend ‘dat het cultuurpaleis van tafel gaat, is nu wel duidelijk’. Wijsmuller noemde het ‘de uitspraak van de kiezer’.

GroenLinks-lijstrekker Inge Vianen schreef woensdag op de partijwebsite dat het ‘ondenkbaar is dat dit college na de verkiezingen gewoon terugkeert en het Spuiforum-plan doorzet’. De partij wil tijdens de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad op 27 maart voorstellen om met het project te stoppen.

Trekpleister

Het nieuwe dans- en muziektheater in het centrum van Den Haag moet in 2018 klaar zijn en gaat onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium.

Voorstanders denken dat het theater een culturele trekpleister wordt, die vijftigduizend extra betalende bezoekers per jaar zal trekken.

Critici vinden het verspilling van belastinggeld en zijn bovendien bang dat het project tientallen miljoenen duurder uitvalt.

Er zijn reeds een paar contracten getekend voor de bouw. Er wordt in Scheveningen bijvoorbeeld al een tijdelijk theater gebouwd waar de toekomstige bewoners van het cultuurpaleis tot 2018 hun voorstellingen kunnen geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.