nederland

Burgemeester Sittard is bang voor tegenactie Bandidos

Door Tom Reijner - 19 maart 2014

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen vreest dat Bandidos met een reactie komt, nadat de Hells Angels zich woensdag met velen in zijn stad vertoonden. Waar die tegenactie zal zijn, is niet zeker.

Die kan ook buiten Sittard plaatshebben, zegt Cox.

Noodbevel

In de toekomst moeten dergelijke gebeurtenissen worden voorkomen, vindt de burgemeester. Daarom treedt hij in overleg met politie en justitie om te bekijken hoe hij motorclubs uit zijn gemeente kan weren.

Een eerste poging daartoe deed Cox vanochtend: toen kondigde hij een noodbevel af. De mobiele eenheid kon daardoor verhinderen dat vele tientallen Hells Angels uit onder meer de Randstad hun clubgenoten uit de Vlaamse stad Antwerpen en Duitsland in Sittard zouden treffen. Dat noodbevel blijft nog wel even van kracht.

Markt

Het is volgens de burgemeester wel duidelijk dat de Hells Angels met hun provocerende actie een ‘statement’ wilden afgeven aan Bandidos: ze wilden volgens hem duidelijk maken dat zij ook nog in Zuid-Limburg actief zijn.

Honderden Hells Angels uit België en Duitsland mengden zich tussen het winkelend publiek op de drukke, traditionele Sint Joepmarkt. Daar waren naar schatting 70.000 bezoekers op afgekomen.

De ME zette een deel van het winkelcentrum van Sittard af. De politie begeleidde drie groepen van twintig tot dertig motorrijders onder begeleiding naar huis. Er waren geen aanhoudingen. Ook zijn er geen ernstige incidenten gemeld.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.