nederland

Demonstratieverbod Deurne wegens mogelijke confrontaties

Door Tom Reijner - 31 maart 2014

Het is voorlopig niet toegestaan om in de Brabantse plaats Deurne te demonstreren. Ook geldt er een samenscholingsverbod. Er is de ‘komende uren en dagen’ een risico dat er nieuwe protesten komen.

In de noodverordening stelt burgemeester Hilko Mak (CDA) dat de demonstranten ‘de gemeente Deurne niet hebben verlaten’. Bovendien kunnen er tegendemonstraties komen van mensen die vinden dat het juweliersechtpaar juist heeft gehandeld door op de overvallers te schieten.

Botsingen tussen de groepen demonstranten kunnen leiden tot een ‘ ernstige verstoring van de openbare orde’. Ook is het niet toegestaan om ‘racistische, beledigende en aanstootgevende uitingen’ te roepen. De gemeente wil naar eigen zeggen ‘de rust bewaren’.

Held

Het verbod komt nadat zondagavond enkele tientallen mensen in de Brabantse plaats demonstreerden tegen het juweliersechtpaar dat twee overvallers zou hebben doodgeschoten in hun juwelierszaak.

Ook wilden zij protesteren tegen de aanpak van justitie. Zaterdag was er ook al een demonstratie in Eindhoven. Daarbij werden leuzen geroepen als ‘moordenaar‘ en waren er spandoeken te zien met teksten als ‘Marina is geen held’. Marina is de vrouw van de eigenaar van juwelier. Zij heeft vermoedelijk de fatale schoten gelost.

Worsteling

Twee mannen probeerden vrijdag juwelier Goldies aan de Milhezerweg in Deurne te overvallen. Daarbij ontstond een worsteling. Er werd geschoten en de twee overvallers kwamen om het leven.

Justitie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Zo is het niet duidelijk wie er heeft geschoten en met welk wapen. Een van de dode overvallers is een twintigjarige Marokkaans-Nederlandse man uit Eindhoven, de identiteit van de andere overvaller staat nog niet vast.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.