nederland

Driekwart gemeenten verzwaart lasten, moet bezuinigen

Door Tom Reijner - 06 maart 2014

Ongeveer 75 procent van de Nederlandse gemeenten verwacht in 2015 te moeten bezuinigen. Bijna 38 procent van de gemeenten denkt in financiële problemen te komen doordat taken van het Rijk worden ondergebracht bij de gemeenten.

De gemeenten krijgen extra budget voor deze decentralisatie, maar veel gemeenten denken dat dit niet voldoende is, meldt de NOS donderdag op basis van eigen onderzoek onder 234 gemeenten.

Snijden

Waarop gemeenten willen bezuinigingen verschilt per plaats; van wegenbouw tot het verminderen van subsidies of van het sluiten van een muziekschool tot korten op veiligheid en brandweer.

Een aantal gemeentebesturen wil snijden in de ambtelijke organisatie. Andere colleges denken aan lastenverzwaringen, zoals het verhogen van de ozb-belasting en de rioolheffing,  of zijn plan meer toeristenbelasting te gaan vragen.

Zorgelijk

Overigens denkt meer dan de helft van de gemeenten dat hun financiële positie solide is, 12 procent geeft aan dat de financiële situatie zorgelijk is.

Drie gemeenten – Nuenen, Lansingerland en Ten Boer – hebben naar eigen zeggen te maken met een ‘zeer zorgelijke’ situatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.