nederland

Duizenden protesteren in Amsterdam tegen racisme

Door Servaas van der Laan - 22 maart 2014

In Amsterdam lopen zaterdag duizenden personen mee in een optocht tegen racisme en discriminatie. De actievoerders protesteren onder meer tegen de uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen.

Volgens een verslaggever van persbureau ANP lopen er tussen de 8.000 en 9.000 personen mee. De politie schat de opkomst op 3.000.

Razzia’s

De vreedzame optocht voert van het Museumplein tot aan het Jonas Daniël Meijerplein. Op dat plein werden op 22 en 23 februari 1941 honderden Joodse mannen samengedreven en weggevoerd naar concentratiekampen. Het waren de eerste grootste razzia’s onder de Joodse bevolking in Amsterdam.

De optocht is georganiseerd door het Comité 21 Maart, een groep van verschillende maatschappelijke organisaties.

Protest tegen Wilders

De actie is duidelijk bedoeld als tegen-actie op de uitlatingen die Wilders afgelopen week tijdens een verkiezingsbijeenkomst deed. Veel deelnemers dragen spandoeken met de tekst ‘Wij zijn allemaal Marokkanen’.

Bij de Dokwerker, het monument op het Jonas Daniël Meijerplein dat herinnert aan de Februaristaking, zal de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) de stoet toespreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.