nederland

Gemeenten hebben geen idee wat extra zorgtaken gaan kosten

Door Servaas van der Laan - 28 maart 2014

Nederlandse gemeenten hebben geen idee hoeveel zorg zij straks moeten gaan verlenen als zij straks zorgtaken krijgen overgedragen van het Rijk. Ook weten ze niet hoe zwaar die zorg is en hoeveel ze dat gaat kosten.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van onderzoek samen met het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten.

Door de onduidelijkheid kunnen de colleges die op dit moment worden gevormd maar nauwelijks anticiperen op wat hen te wachten staat.

Arme gemeenten

Uit een proefberekening van het Kwaliteitsinstituut blijkt dat de gemeenten met de krapste budgetten straks de meeste zorgtaken krijgen toegedeeld. De bevolking van deze gemeenten is bovengemiddeld vergrijsd.

De armere gemeenten hebben nu al de meeste zorgaanvragen. Dit zal met de overheveling van taken alleen maar meer worden, zo blijkt uit het onderzoek.

Homogene deken

‘Er wordt een homogene deken over Nederland gelegd, waardoor iedereen evenveel geld krijgt. Terwijl wij hier in Noordoost-Groningen met veel meer problemen te maken hebben dan andere gemeenten,’ zegt Thea van der Veen die wethouder Financiën in Delfzijl is.

Volgens staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) is er helemaal niets onduidelijk aan de overheveling van zorgtaken. ‘Gemeenten krijgen dan een budget gebaseerd op de cijfers van wat per gemeente nu uitgegeven wordt aan de AWBZ,’ zegt de PvdA’er. Volgens de staatssecretaris wordt hierbij ook gekeken naar de gevolgen van vergrijzing.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.