nederland

Gemeenten verwachten 660 miljoen aan parkeergeld op te halen

Door Tom Reijner - 12 maart 2014

De parkeerbelasting blijft een belangrijke bron van inkomsten voor gemeenten. Die voorzien dat dit jaar 660 miljoen euro wordt opgehaald.

Dat is 15 miljoen euro meer dan vorig jaar en 94 miljoen meer dan in 2010, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

Controles

Met 162 miljoen begroot Amsterdam het hoogste bedrag aan parkeergelden in Nederland. De belasting vormt ruim 27 procent van de totale inkomsten uit gemeentelijke heffingen.

In 2013 zag de hoofdstad al een flinke stijging van de geïnde belasting. Volgens parkeerbeheerder Cition was die stijging vooral te danken aan het opgeschroefde aantal controles.

Belang

Voor 39 gemeenten, een kwart van alle gemeenten die parkeergelden innen, bedraagt de opbrengst 10 procent of meer van de heffingsinkomsten. Het parkeerbeleid is voor een aantal gemeenten dus van groot belang.

In veel kleinere gemeenten hoeft vaak helemaal niet te worden betaald om te parkeren. Maar in een kwart van de gemeenten met minder dan 50.000 inwoners moet parkeergeld worden afgedragen.

Aandeel parkeerbelasting in totale opbrengst gemeentelijke heffingen

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.