nederland

Gevangenen kunnen voortaan extra activiteiten ‘verdienen’

Door Anna Vossers - 01 maart 2014

Gevangenen worden vanaf vandaag beloond en gestraft voor hun gedrag. Hoe zij zich gedragen, bepaalt welke activiteiten zij hoeveel uur per week mogen uitvoeren. Om nog in aanmerking te komen voor wat zij voorheen standaard mochten doen, moeten zij zich voortaan voorbeeldig gedragen.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag laten weten.

Voorbeeldige gevangenen

Wie zich niet aan de regels houdt, moet vijf uur aan activiteiten inleveren en krijgt ook op andere manieren met versobering te maken. Om te promoveren naar een zogeheten ‘plusprogramma’, moet een gevangene zich zes weken lang goed gedragen. Goed gedrag is onder meer de cel en zichzelf schoonhouden, geen drugs gebruiken, beleefd zijn en het gesprek aangaan met eventuele slachtoffers, als die daarom vragen.

In het ‘plusprogramma’ mag de gevangene meer onderwijs volgen, meer bezoek ontvangen en ander werk doen binnen de gevangenis, zoals in de gevangenistuin werken.

Slecht gedrag

Wie zich asociaal gedraagt, ‘willens en wetens’ stinkt, drugs, wapens of mobieltjes bezit, maar ook wie visitaties weigert, kan rekenen op degradatie. Dat houdt niet alleen in dat de gevangene vijf uur aan activiteiten moet inleveren, maar ook dat hij tussen de activiteiten door op zijn cel zal moeten zitten. ’s Avonds en in de weekenden zit hij dan ook standaard in de cel.

Het nieuwe beleid is erop gericht dat gedetineerden gedrag aanleren dat ze nodig hebben om na hun straf goed te functioneren in de maatschappij. De Raad voor de strafrechtstoepassing en jeugdbescherming adviseerde in de zomer tegen het plan hiertoe van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Justitie).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.