nederland

‘Grote meerderheid Nederlanders wil macht EU beperken’

Door Tom Reijner - 31 maart 2014

Het vertrouwen van Nederlanders in de Europese Unie (EU) neemt, vlak voor de Europese verkiezingen op 22 mei, steeds verder af. Bijna zeven op de tien Nederlanders (68 procent) wil de macht van de Unie verminderen.

21 procent wil helemaal uit de EU stappen, blijkt uit het rapport European Pulse van onderzoeksbureau Ipsos dat dinsdag wordt gepubliceerd en waar de Volkskrant maandag al over schrijft.

Nut

Voor de economische crisis werd het nut van de Europese Unie door Nederlanders veel positiever ingeschat. 62 procent vond in 2006 nog dat EU-lidmaatschap het land voordeel bracht.

De Tweede Kamer voert later vandaag een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en premier Mark Rutte (VVD) over de toekomst van de EU.

Bezuinigingen

Ipsos ondervroeg begin februari zo’n zevenduizend respondenten in negen EU-lidstaten. Landen als Duitsland en Polen zijn iets positiever over Europa dan Nederland.

Zuidelijke lidstaten als Spanje staan dan weer iets negatiever tegenover de Unie. Die houding heeft vermoedelijk te maken met de enorme bezuinigingen die de landen onder druk van Brussel moesten doorvoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.