nederland

Haagse kerkleden roven ‘meer dan zes ton’ uit kas

Door Tom Reijner - 05 maart 2014

Twee prominente leden van de Haagse Doopsgezinde Kerk hebben de afgelopen tien jaar vermoedelijk 650.000 euro verduisterd uit de kerkkas. Met het geld werden onder meer privérekeningen en etentjes betaald.

Dat schrijft het AD woensdag. ‘We zijn enorm geschrokken. Ons vertrouwen is beschaamd,’ zegt voorzitter van de kerkenraad Clara Wesselink-van Dijk. ‘Achteraf blijkt dat het al heel lang aan de gang was.’

Privé

Het stel, Hans en Brigitte S., pronkte niet met het geld. Niemand weet precies wat het tweetal met het geld heeft gedaan.

In een brief over de affaire die de kerkenraad naar zijn leden heeft gestuurd, is te slechts te lezen dat kasopnames zijn gedaan, evenals pinbetalingen van privé-uitgaven, bijvoorbeeld in restaurants. Ook privénota’s werden vanaf rekeningen van de kerk voldaan.

Aangifte

Tegen het tweetal is aangifte gedaan bij de politie. Er is een procedure gestart om het geld terug te krijgen. Op de bezittingen van het stel is beslag gelegd.

De twee hadden eenvoudig toegang tot het geld van de kerk. Tot 2010 was Hans penningmeester, zij volgde hem daarna op. De verduistering werd vorig jaar zomer ontdekt. Aanvankelijk beloofde Hans S. de schade te vergoeden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.