nederland

Hof: zelfmoord van vrouw is schuld ex-vriend in zwavelzuur-zaak

Door Shari Deira - 04 maart 2014

De zelfmoord van de 28-jarige vrouw uit Zoetermeer is de schuld van haar ex-vriend Regilio K. Hij overgoot de vrouw eerder met zwavelzuur, waardoor zij ernstig verminkt raakte en zeer ondragelijk en uitzichtloos moest lijden.

K. is dinsdag door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot zestien jaar celstraf en tbs. De zelfdoding van de vrouw heeft het hof aan de verdachte toegerekend.

Opzet

De rechtbank kwam eerder tot een even hoge straf als het hof, maar toen leefde het slachtoffer nog. Het Openbaar Ministerie betoogde in hoger beroep dat K. ook schuldig is aan moord.

Het hof spreekt K. vrij van (poging tot) moord, omdat de verdachte geen opzet had voor de dood van het slachtoffer, wel om haar te verminken. Hij kon volgens het hof niet weten dat het slachtoffer zou overlijden.

Regilio K. wordt gezien als verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens het hof doet de straf recht aan de zeer zware verminking die het slachtoffer heeft aangedaan en de zelfmoord als gevolg daarvan.

Operaties

In augustus 2011 bond K. zijn ex-vriendin vast met de handen op de rug. Daarna overgoot hij haar borst en hoofd met zwavelzuur. De vrouw raakte daardoor zeer zwaar verminkt, en lag vijf maanden in het brandwondencentrum.

Het slachtoffer zou haar hele leven operaties moeten ondergaan, om de verminkingen minder te laten worden. Ze kon niet meer zorgen voor haar twee kinderen en kon niet meer ongesluierd over straat. In februari vorig jaar nam de vrouw een overdosis medicijnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.