nederland

Joodse organisaties ‘verafschuwen’ uitlatingen Wilders

Door Servaas van der Laan - 20 maart 2014

De Joodse gemeenschap in Nederland verafschuwt de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. De overkoepelende organisatie Centraal Joods Overleg neemt met kracht afstand van de uitspraken van Wilders.

Dat laat voorzitter Jaap Fransman donderdag weten.

Afschuw

‘Als vertegenwoordiger van de Joodse Gemeenschap in Nederland nemen we met kracht afstand van zijn uitspraken,’ zegt Fransman.

Het Centraal Joods Overleg ‘verafschuwt’ de manier waarop Wilders een bevolkingsgroep op afkomst wegzet.

Bij het overleg zijn verschillende prominente joodse organisaties aangesloten, waaronder het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom, de Federatie Nederlandse Zionisten, de Stichting Joods Maatschappelijk Werk en het Centrum Informatie en Documentatie Israël.

Verzet

Op internet circuleren meerdere acties tegen de ‘minder, minder-toespraak’ die Wilders woensdagavond hield in Den Haag. Bij het Openbaar Ministerie stromen de aangiftes wegens het aanzetten tot haat en racisme binnen.

Ook media keren zich tegen de PVV-leider. RTL Nieuws nam donderdag voor het eerst in 25 jaar openlijk afstand van de uitspraken van een politicus. Later op de dag volgden ook De Telegraaf en BNR.

Mennen

BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich schrijft dat hij nu wel de Hitler-vergelijking begrijpt. ‘Vooral omdat Wilders met zijn volle verstand en zeer bewust het aanwezige PVV-publiek mende. Hij weet precies waar hij mee bezig is. Natuurlijk wil hij verontwaardigde reacties, natuurlijk wil hij een proces.’

De Telegraaf meldt in een hoofdredactioneel commentaar op de website van de krant dat Wilders woensdagavond bezig was met een poging ‘om de eigen achterban te mennen ten koste van een complete groep allochtone Nederlanders. Het zette daarmee alle Marokkanen in ons land buitenspel.’ ‘Met normale politiek heeft dat niets te maken en ook niet met fatsoen en respect’, stelt de hoofdredactie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.