nederland

Koerier bezorgt DigiD-codes aan huis uit angst voor diefstal

Door Tom Reijner - 05 maart 2014

De overheid gaat activeringscodes voor DigiD per koerier thuisbezorgen in de zogenoemde risicogebieden Amsterdam Zuid-Oost en Groningen. In die gebieden probeerden criminelen al verschillende keren om uit de post persoonlijke informatie te stelen.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil met deze maatregel Nederlanders beter beschermen tegen pogingen van identiteitsfraude, meldt zijn ministerie woensdag.

Criminelen

In Amsterdam Zuid-Oost en Groningen doet de politie momenteel onderzoek naar fraude met DigiD-activeringscodes. Daar stalen criminelen uit de post persoonlijke gegevens van burgers, waarmee ze een DigiD aanvroegen.

De activeringscode werd vervolgens ook onderschept. In beide gebieden werd de fraude tijdig opgemerkt door de Belastingdienst. De accounts zijn vervolgens geblokkeerd.

Valse identiteit

Met een DigiD kunnen burgers toegang krijgen tot overheidsinstanties om zaken via internet te regelen. Het gaat bijvoorbeeld om de aanvraag van een studiefinanciering of uitkering.

Bij het aanmaken van een DigiD-account  zijn een aantal persoonlijke gegevens essentieel, zoals adres, geboortedatum en Burgerservicenummer. Het zijn juist ook die gegevens die criminelen gebruiken om een DigiD-activeringscode aan te vragen, zodat zij met een valse identiteit uitkeringen op een ander rekeningnummer kunnen storten. Dat is in de bovengenoemde risicogebieden daadwerkelijk gebeurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.