nederland

Lijnbaansgracht Amsterdam tijdelijk afgesloten op last van EOD

Door Anna Vossers - 24 maart 2014

Een deel van de Amsterdamse Lijnbaansgracht, vlakbij het Leidseplein, werd maandagochtend vroeg afgesloten. Dit gebeurde nadat bij een verkeerscontrole een ‘verdacht voorwerp’ werd aangetroffen in een auto.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft acht huizen laten ontruimen. Geëvacueerde bewoners worden opgevangen, zegt een politiewoordvoerder. Twee inzittenden van de auto zijn aangehouden.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-partner=”tweetdeck”><p>EOD verkent op Lijnbaansgracht voertuig van verkeerscontrole met verdacht voorwerp. Acht appartementen en Lijnsbaansgracht ontruimd.</p>&mdash; Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) <a href=”https://twitter.com/Politie_Adam/statuses/447960213363384320″>March 24, 2014</a></blockquote>

<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

<blockquote class=”twitter-tweet” data-partner=”tweetdeck”><p>Geen explosieven of gevaarlijke stoffen aangetroffen voertuig Lijnbaansgracht. Politie stelt verder onderzoek in. Maatregelen opgeheven.</p>&mdash; Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) <a href=”https://twitter.com/Politie_Adam/statuses/447980656967286785″>March 24, 2014</a></blockquote>

<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Obama

Het is nog niet bekend wat er in de auto werd gevonden. De EOD heeft het voorwerp onderzocht, dat geen explosief bleek te zijn. Rond 7.20 uur is de wegblokkade weer opgeheven.

Volgens de politie heeft de afsluiting niets te maken met de nucleaire top (NSS) van vandaag en morgen, maar is het ‘puur toeval’. De Amerikaanse president Barack Obama bezoekt om 10.00 uur het Rijksmuseum, dat nog geen kilometer verderop ligt. Hij hoeft sowieso niet langs het afgesloten gedeelte: zijn helikopter landt op het Museumplein.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.