nederland

Marokkaanse Nederlanders roepen op tot aangifte Wilders

Door Anna Vossers - 20 maart 2014

Voorzitter Aissa Zanzen van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN), het Landelijk Beraad Marokkanen, Sparta-keeper Khalid Sinouh en PvdA-raadslid Youssef el Messaoudi uit Amersfoort zijn enkele van de mensen die aangifte gaan doen tegen Geert Wilders. De PVV-voorman maakt zich volgens hen schuldig aan haat zaaien en discriminatie.

Wilders’ Marokkanentoespraak van woensdag, waarbij zijn volgers scandeerden dat er ‘minder, minder, minder’ Marokkanen in Nederland moeten zijn, en de PVV-leider beloofde dat te gaan ‘regelen’, leidt tot veel ophef. Wilders en Marokkanen zijn trending topic op Twitter, The Washington Post, Reuters, Fox News, Al-Jazeera en het Duitse persbureau DPA berichten erover.

Voor iedereen duidelijk

Zanzen doet aangifte namens belangenorganisatie SMN. ‘Dit is expliciete discriminatie. Wilders pleit voor minder Marokkanen. Het is duidelijk dat hij aan het ophitsen is. Het is nu voor iedereen duidelijk dat hij haat zaait, want mensen gaan erin mee,’ licht Zanzen toe aan elsevier.nl.

Zanzen roept ‘iedereen die zich gekwetst voelt’ op om ook aangifte te doen. Hij zegt al honderden, zo niet duizenden instemmende reacties te hebben gehad via telefoontjes, sms’jes, whatsapp’jes, Facebook en via via.

Opruiing

Het Landelijk Beraad Marokkanen, dat tientallen Marokkaans-Nederlandse organisaties vertegenwoordigt, volgt het voorbeeld van SMN en gaat aangifte doen tegen Wilders wegens opruiing en ophitsing tegen de Marokkaanse bevolkingsgroep, zegt voorman Mohamed Rabbae donderdag.

Onder meer de keeper van Sparta, Khalid Sinouh, roept zijn Twitter-volgers op aangifte te doen omdat Wilders’ nieuwe koers onacceptabel is. Het Amersfoortse PvdA-raadslid Youssef el Messaoudi gaat ook aangifte doen, meldt RTV Utrecht.

De landelijke politie kan niet zeggen hoeveel aangiften inmiddels zijn binnengekomen.

De Facebookpagina ‘Ik doe aangifte tegen Wilders’ heeft in enkele uren meer dan 14.000 fans gekregen en het aantal likes stijgt razendsnel.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.