nederland

Na 2,5 jaar weer Amerikaanse ambassadeur in Nederland

Door Shari Deira - 14 maart 2014

Nederland heeft voor het eerst sinds 2,5 jaar weer een Amerikaanse ambassadeur. De Senaat in de Verenigde Staten heeft vlak voor de komst van president Barack Obama ingestemd met de benoeming van Timothy Broas.

Broas is de opvolger van Fay Hartog-Levin, die in september 2011 vertrok. Hij is een belangrijke fondsenwerver voor Obama en wordt gezien als een van de beste advocaten van Amerika.

De nieuwe ambassadeur zamelde ongeveer 500.000 dollar in voor de verkiezingscampagne van Obama. Hij kreeg dat geld bijeen via zakelijke relaties, vrienden en familie. Bij de vorige verkiezing haalde Broas ook tussen de 200.000 en 500.000 dollar binnen voor Obama.

Arrestatie

Obama wilde in Broas in 2012 al als ambassadeur naar Den Haag sturen, maar de nominatie werd ingetrokken. Broas werd aangeklaagd voor rijden onder invloed, te hard rijden en verzet bij zijn arrestatie.

De advocaat kreeg uiteindelijk een kleine boete voor een verkeersovertreding en werd vorig jaar alsnog genomineerd.

Amerikaanse presidenten nomineren vaker succesvolle fondsenwervers voor het ambassadeurschap. Zo was ook de nominatie van de ambassadeurs in Hongarije, Noorwegen in Argentinië het resultaat van goede inzamelacties door de kandidaten.

Broas stelt zich voor in een video:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.