nederland

Nederlands Auschwitz Comité waarschuwt voor Wilders

Door Servaas van der Laan - 21 maart 2014

Het Nederlands Auschwitz Comité is diep verontrust door de ‘schandelijke uitlatingen’ van Geert Wilders in de richting van Marokkanen. De stichting waarschuwt voor wat er kan gebeuren wanneer een bevolkingsgroep buiten de samenleving wordt geplaatst.

‘Nooit meer Auschwitz,’ waarschuwt het comité in een verklaring.

Discriminatie

‘Als geen ander weten wij waartoe het kan leiden als een bevolkingsgroep buiten de samenleving wordt geplaatst,’ laat de stichting weten. Het comité roept de Nederlandse bevolking ‘met klem’ op afstand te nemen van ‘deze uitingen van discriminatie’. De organisatie zegt ‘verontrust’ te zijn en waarschuwt voor de gevolgen die de uitlatingen kunnen hebben voor Nederlandse burgers die hun roots hebben in Marokko.

Joods verzet

Donderdag namen ook de Joodse organisaties, vertegenwoordigd door het Centraal Joods Overleg, afstand van de actie van Wilders. Voorzitter Jaap Fransman zei de manier waarop Wilders een bevolkingsgroep wegzet ‘te verafschuwen’.

Bij het overleg zijn verschillende prominente joodse organisaties aangesloten, waaronder het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom, de Federatie Nederlandse Zionisten, de Stichting Joods Maatschappelijk Werk en het Centrum Informatie en Documentatie Israël.

Pijnlijk

De uitlatingen zijn pijnlijk voor Wilders omdat de politicus zich altijd profileert als ‘vriend van Israël’. Gek genoeg kreeg Wilders donderdagavond steun van iemand die niet bepaald bekendstaat als een vriend van Israël.

De Vlaamse politicus Filip de Winter was blij met de uitspraken van Wilders. ‘Er moeten ook minder Marokkanen in Antwerpen zijn,’ riep de nationalistische politicus. Intussen hebben twee Kamerleden van de PVV de actie van Wilders aangegrepen om de partij te verlaten. Roland van Vliet en Joram van Klaveren hebben hun ontslag bij Wilders ingediend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.