nederland

Nederlands initiatief krijgt steun op nucleaire top

Door Anna Vossers - 25 maart 2014

Een Nederlands initiatief om kernmateriaal beter te beveiligen, heeft op de nucleaire top in Den Haag steun gekregen. 35 landen onderschrijven het voorstel.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag laten weten.

Atoomwaakhond

Nederland diende het voorstel samen met de Verenigde Staten en Zuid-Korea in. De 35 landen die het ondertekenen, beloven alles in het werk te stellen om nucleaire veiligheid te verbeteren en de rol van atoomwaakhond IAEA daarin te erkennen.

Alle deelnemende landen zullen aanbevelingen van de IAEA krijgen. Concrete afspraken zijn niet gemaakt, en het gaat om vrijwillige maatregelen.

China en Rusland, twee van de grootste deelnemers aan de top, steunen het Nederlandse initiatief niet. Ook India en Pakistan laten het afweten.

Tweede dag

De tweede en laatste dag van de Nuclear Security Summit begon om 9.00 uur. Zowel president Barack Obama van de Verenigde Staten als de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov kwamen te laat.

Onder meer de Franse president François Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi hebben Nederland alweer verlaten. Na drie uur wordt de slotverklaring verwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.