nederland

NS vangt Fyra op met 340 miljoen euro extra bezuinigingen

Door Servaas van der Laan - 21 maart 2014

Het miljoenenverlies dat de NS heeft geleden op de mislukte aanschaf van de Fyra moet ergens worden opgevangen. De spoorwegen gaan daarom de komende tien jaar ongeveer 340 miljoen euro extra bezuinigen.

Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdagavond geschreven aan de Tweede Kamer.

Uitdagend

De minister noemt de bezuinigingsmaatregel ‘uitdagend, maar bij de huidige inzichten wel haalbaar’. Volgens Dijsselbloem zal het snijden in het budget geen operationele risico’s of directe gevolgen hebben voor de reiziger.

De bezuiniging komt bovenop de al eerder aangekondigde besparing van 800 miljoen euro die tussen 2017 en 2024 zal worden doorgevoerd. Dijsselbloem schrijft dat er een ‘bijzondere inspanning’ van de NS vereist wordt om de doelen te kunnen behalen. De minister zal in de gaten houden of alles in goede orde verloopt.

Mislukte deal

De extra bezuiniging is een direct gevolg van de mislukte deal die het semi-overheidsbedrijf sloot met de Italiaanse treinenbouwer Ansaldo Breda. De NS kocht voor 213 miljoen euro zestien V250-treinen van AnsaldoBreda.

Vanwege een onderling geschil worden de treinen weer teruggereden naar Italië. Ansaldo betaalt 125 miljoen euro terug, waardoor de mislukte deal de NS 88 miljoen euro heeft gekost.

Verdedigbaar

Daar heeft het een hoop gedoe en uiteindelijk nul treinen voor gekregen. Omdat de eerder betaalde 125 miljoen euro al in de boeken was afgeschreven, heeft de NS een boekwinst van 37 miljoen euro in 2014.

Minister Dijsselbloem noemt de afwikkeling tussen NS en AnsaldoBreda ‘verdedigbaar’ gezien de hoge te verwachten kosten van jarenlange juridische procedures die eraan leken te komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.