nederland

Obama prijst Nederland voor ‘buitengewoon goed werk’

Door Tom Reijner - 25 maart 2014

De Amerikaanse president Barack Obama heeft premier Mark Rutte (VVD) en Nederland gecomplimenteerd met de nucleaire top in Den Haag. Volgens de Amerikaanse president heeft Nederland de lat heel hoog gelegd voor de laatste nucleaire top in 2016 in de Amerikaanse stad Chicago.

‘Dit was niet alleen praten, maar ook actie,’ zegt Obama dinsdag. ‘Buitengewoon goed werk,’ zei hij nadat de wereldleiders de slotverklaring hadden aangenomen.

Groot belang

Hij liet verder weten dat het van groot belang is om het proces dat is ingezet met de nucleaire toppen, ‘in leven en effectief’ te houden. Dat moet ertoe leiden dat de landen in 2016 nieuwe afspraken kunnen ratificeren. Obama keek vooruit naar de top in Chicago. Hij riep op in de aanloop naar die bijeenkomst ‘niet achterover te leunen’.

‘We moeten kijken naar de zaken waarvan we weten dat we ze voor elkaar kunnen krijgen, zodat we kunnen rapporteren in 2016,’ zei de president.

Grapje

Obama permitteerde zich ook nog een grapje over de video’s die het Nederlandse voorzitterschap had gemaakt met daarin onder anderen Johan Cruijff en Nijntje, maar als link naar de nucleaire top ook beelden van de haven van Rotterdam, Schiphol en de kerncentrale van Petten.

‘Ik kan niet garanderen dat onze video’s in 2016 net zo goed zijn als die hier. Misschien dat wij niet zo creatief zullen zijn als Mark en zijn team, ‘ zei de president.

Slotverklaring

Premier Mark Rutte (VVD) verwees tijdens de slotverklaring van de nucleaire top ook naar de onderwerpen die besproken waren die ‘niet of niet direct’ waren gerelateerd aan het oorspronkelijke onderwerp van de top. ‘Dat is ook waardevol,’ zei Rutte, die met die ‘andere onderwerpen’ refereerde aan de gesprekken over het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

De premier gaf vervolgens het voorzitterschap van de nucleaire top terug aan de Amerikaanse president Barack Obama, die met een speech in de Tsjechische hoofdstad Praag in 2009 het initiatief had genomen tot de nucleaire toppen.

Afspraken

In de slotverklaring hebben de staatshoofden, regeringsleiders en ministers afgesproken de hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal in de wereld zo klein mogelijk te houden. Het gaat daarbij om hoogverrijkt uranium en plutonium.

Het radioactieve materiaal wordt bovendien beter beveiligd. Dat geldt ook voor laagverrijkt uranium en ander nucleair en radioactief materiaal, dat niet geschikt is voor een kernwapen maar wel voor een ‘vuile bom’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.