nederland

Obama prijst Nederlandse schaatsers en schilders

Door Tomasz Blom - 24 maart 2014

De Amerikaanse president Barack Obama sprak na afloop van het overleg met premier Mark Rutte (VVD) vol lof over Nederland. Obama roemde onder meer de Nederlandse inzet op het wereldtoneel en had daarbij ook oog voor de Nederlandse prestaties tijdens de Olympische Spelen van Sotsji.

Het overleg tussen president Obama en premier Rutte volgde aansluitend op de rondleiding door het Rijksmuseum in Amsterdam.

Nachtwacht

De Amerikaanse president oogde ontspannen en zei vereerd te zijn om ontvangen te worden tussen de meesterwerken van het Rijksmuseum. De Nachtwacht noemde Obama ‘veruit de mooiste achtergrond’ waarvoor hij ooit een persconferentie heeft gegeven.

Obama had bovendien nog tijd de Nederlandse prestaties aan te halen tijdens de afgelopen Olympische Spelen. Volgens Obama kunnen ‘Nederlanders niet alleen goed schilderen, maar weten ze ook nog eens hoe ze moeten schaatsen’.

Leiderschap

Daarnaast bedankte Obama premier Rutte, koning Willem Alexander en het Nederlandse volk uitgebreid voor hun gastvrijheid en inzet rond de nucleaire top. Hij noemde de organisatie van de NSS één van de vele voorbeelden van Nederlands internationaal leiderschap.

Obama haalde verder vooral de standpunten aan die hij eerder in een schriftelijke interview met de Volkskrant had laten optekenen. Hierin liet hij weten Nederland een van de trouwste bondgenoten van de Verenigde Staten te vinden.

De Amerikaanse president zei verder de Nederlandse inzet bij de vernietiging van de Syrische chemische wapens zeer te waarderen en prees onze internationale leidinggevende rol.

President Obama sloot zijn verklaring af met de Nederlandse woorden ‘dank u wel’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.