nederland

OM: juweliersechtpaar schoot waarschijnlijk uit zelfverdediging

Door Anna Vossers - 29 maart 2014

De juwelier uit Deurne en zijn vrouw hebben vrijdag hoogstwaarschijnlijk uit zelfverdediging de twee overvallers van hun zaak doodgeschoten. Volgens het Openbaar Ministerie lijkt het een ‘gerechtvaardigde en juiste zelfverdediging’ te zijn geweest.

In tegenstelling tot eerdere berichten was de vrouw tijdens de mislukte overval in de winkel. Na de overval is zij naar huis gegaan om haar dochter te zoeken. Het paar heeft zelf 112 gebeld.

Dat zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen zaterdag op een persconferentie. De juwelier en de vrouw zijn in eerste instantie als verdachten aangemerkt en uitvoerig verhoord, maar zij zijn weer vrijgelaten. Zij kunnen juridisch gezien nog wel voor doodslag verantwoordelijk worden gehouden. Ze zijn ‘ontredderd’.

Meerdere wapens

Eén van de overvallers was een twintigjarige man uit Eindhoven, die een bekende van de politie was. Wie de tweede overvaller was, is nog niet bekend.

In de juwelierszaak heeft de politie twee vuurwapens gevonden. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat het echtpaar geen wapenvergunning had.

Terughoudendheid

De burgemeester van Deurne, Hilko Mak (CDA), zei bij de persconferentie dat er ‘alleen maar slachtoffers’ zijn. Hij is vandaag langs de deuren gegaan in de omgeving van de juwelier en de meeste mensen zijn geschokt, zei hij.

Mak vraagt de media terughoudend te zijn, omdat er veel verdriet in Deurne is. Eerder vroeg hij al het oordeel over wat er is gebeurd, uit te stellen tot er meer bekend zou zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.