nederland

OM: zaak-Deurne geen vrijbrief voor gebruik van wapens

Door Shari Deira - 31 maart 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) benadrukt dat de zaak rond de juwelierszaak Goldies in Deurne geen vrijbrief is voor de burger om vuurwapens te gebruiken om zich te verdedigen. De man en vrouw van de juwelierszaak worden nog steeds verdacht van ‘het medeplegen van doodslag’.

Het OM schrijft maandag in een verklaring dat burgers niet zomaar wapens in huis moeten halen voor zelfverdediging.

Informatie

In de verklaring legt het OM ook uit waarom de hoofdofficier zo snel met een voorlopige conclusie is gekomen. Het echtpaar heeft, blijkt uit de huidige onderzoeksresultaten, gehandeld volgens de aanwijzing ‘handelwijze bij beroep op noodweer’.

De handelwijze van de man en vrouw lijkt op basis van de stand van zaken op gerechtvaardigde zelfverdediging. ‘De inschatting op dat moment op basis van de stand van zaken was dat een strafrechter met die informatie een beroep op noodweer zou kunnen honoreren.’

Kritiek

Het OM heeft daarom besloten de man en vrouw naar huis te sturen. Tijdens een persconferentie zaterdag maakte hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen bekend dat het erop lijkt dat het echtpaar heeft gehandeld uit noodweer.

Dat kwam Nieuwenhuizen op kritiek te staan, omdat hij te snel tot die conclusie zou zijn gekomen. Het is echter nog geen definitieve beslissing. Die zal het OM nemen als het gehele onderzoek is afgerond.

‘Op basis van het eindproces-verbaal wordt een beslissing genomen over wel/geen vervolging.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.